بتن از مهم ترین مصالح ساختمانی در صنایع عمرانی است که از سیمان، آب، سنگدانه های ریز و درشت (ماسه و شن) و افزودنی های بتن تشکیل میشود. ایجاد ترک و شکاف در سازه های بتنی و سیمانی امروزه یکی از شایع ترین مشکلاتی است که کم و بیش در اکثر پروژه ها با آن روبه رو هستیم. باید در نظر داشته باشیم که با اجرای صحیح و همچنین استفاده از مواد و افزودنی های مرغوب و اصلی شرکت ساختمانی و مهندسی NSG در پروژه ها که بر پایه رزین های آکریلیک و تکنولوژی نانو است ، خطرات و مشکلات احتمالی را به حداقل برسانیم. در این مقاله سعی داریم با دلایل ترک در بتن، سیمان و راهکارهای ترمیم بتن و سیمان و تعمیر ترک ها آشنا شویم.
یکی از مهم ترین عوامل موثر در بتن، روان بودن و سهولت در اجرای آن است که در این روش میتوان از محصولات نانو شرکت ساختمانی مهندسی NSG برند SH7 به عنوان فوق روان کننده بتن که برپایه پلی کربوکسیلات اتر است، استفاده کرد. SH7 مایعی غلیظ، قهوه ای رنگ و فاقد کلر با خاصیت روان سازی، کاهش آب بتن و پراکندگی ذرات سیمان بدون کاهش مقاومت و حفظ انسجام آن به صورت همزمان است که پس از استفاده در بتن باعث افزایش اسلامپ و تولید بتنی خود تراز شونده می گردد. این محصول در تهیه و تولید بتن های توانمند، صنایع بتن پیش ساخته، صنایع بتن خود تراکم، اجرای سازه های فوق العاده مسلح و بتن ریزی با سرعت بالا، تولید بتن های کف سازی و بتن ریزی قطعات با تراکم زیاد کاربرد دارد.
از دلایل ترک خوردن بتن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اجرای نامناسب و عدم نظارت بر اجرا
- فشار بار بیش از حد ممکن
- رعایت نکردن نسبت آب به بتن
- کیفیت نامطلوب مصالح اولیه
- نوسان دما و عدم کنترل آن
- عدم استفاده درست کیورینگ
- اختلافات دمایی

استفاده از چسب ساختمانی جهت ترمیم ترک بتن و سیمان
یکی از اصولی ترین روش ها برای تعمیر و ترمیم ترک بتن و سیمان استفاده از چسب افزودنی بتن است. بعضی از افراد برای پرکردن فضای میان ترک ها و تعمیر آن از بتن به تنهایی استفاده می کنند که این روش بسیار غلط است زیرا علاوه بر صرف هزینه های گزاف، میزان عمر بتن و ماندگاری ترمیم آن را محدود می کند. به همین دلیل روش مناسب برای بالا بردن عمر بتن یا سازه های سیمانی استفاده از چسب ساختمانی است.
یکی از بهترین چسب های ساختمانی بتن، چسب افزودنی نانو برند N50 می باشد. چسب افزودنی N50 جهت آب بندی و مقاوم سازی ملات سیمانی و بتن مورد استفاده قرار می گیرد. این محصول با خاصیت سخت کنندگی بسیار بالا و افزایش مقاومت کششی و خمشی که دارد در بخش ساخت، ترمیم و بتن ریزی پروژه های عمرانی و تعمیرانی استفاده می شود.
N50 چسب شیری رنگ (که پس از اجرا کاملا بی رنگ می شود) جهت دوغاب نصب سنگ و رفع لقی آن، ملات پلاستر و بتن آب بند، ملات شیب بندی، کف سازی و زیرسازی اماکن پر تردد، تعمیر ترک و پر نمودن سوراخ بولت و اتصال ملات جدید به ملات خشک قبلی و بسیاری موارد دیگر بدون محدودیت در ضخامت قابل اجراست.
تغییرات دمایی را می توان یکی از شایع ترین دلایل ترک در بتن دانست. برای جلوگیری از این ترک ها از توری PLC که از جنس الیاف پلی پروپیلن و فایبر گلاس است می توان استفاده شود. این توری ها با توجه به خاصیت نرم بودن، وزن سبک و تحمل فشارهای کششی، خمشی و کنترل انبساط و انقباض ناشی از نوسانات دمایی روش بسیار عالی برای استحکام بخشیدن و مسلح نمودن سطح خارجی بتن و ملات سیمانی و گچ است مانع از به وجود آمدن ترک در سازه های بتنی و سیمانی میشود.
آماده سازی یکی از مهم ترین بخش ها برای اثر بخشی ترمیم بتن و سیمان میباشد و روش های مختلفی همچون آماده سازی با مواد شیمیایی و اسید و تجهیزات مکانیکی است . ترمیم بتن باعث افزایش طول عمر سازه می گردد .برای افزایش طول عمر سازه ،مواد مصرفی در بتن بسیار تاثیر گذار می باشد بتن به دلایل مختلفی همچون عوامل تاثیر گذار در بتن و ایراد های طراحی و اجرا نیازمند ترمیم و تعمیر بتن و مقاوم سازی می باشد.
میزان مهم بودن ترک ها دو نوع است:
- ترک هایی که دردسر و خسارات زیادی ایجاد نمیکند و بسیار کم اهمیت هستند و بر اثر عوامل طبیعی مثل زلزله و استفاده از مصالح نامرغوب در زمان ساخت، به وجود می آید.
- ترک هایی که بسیار مهم و حائز اهمیت هستند و درصورت تعمیر نشدن خطرات زیادی برای سازه ایجاد می کند و به صورت عمودی در بتن ایجاد می شود که باید هر چه سریع تر جلوی پیشرفت آن گرفته شود و در صورت عدم ترمیم به موقع خسارت های جبران ناپذیری را وارد میکند. میزان عمق ترک بتن را باید از نظر رشد و متصل بودن به ترک های دیگر شناسایی و بررسی کرد تا راه کار مناسب برای ترمیم آن اتخاذ نمود. تا مجددا آن ترک رشد و حرکت یا نمایان نشود. میزان ساییدگی لبه های ترک نشانه عمر ترک است به طوری که هر چه سن ترک بیشتر باشد ساییدگی هم بیشتر میشود.
همانطور که گفتیم بتن دارای سه عنصر اصلی و افزودنی های متفاوت است که به وسیله آب این مواد به چسبندگی کامل می رسند، بتن تازه می تواند معایبی داشته باشد که مهم ترین آن جمع شدگی بتن است که موجب ترک خوردگی سازه می شود که خطرات زیادی را به دنبال دارد. برای جلوگیری از این ترک ها از الیاف پلی پروپیلن برند P.P استفاده میشود.P.P به عنوان محصول تقویت کننده در بتن به شمار می رود. P.P الیافی شیشه ای رنگ از جنس تراشه های پلی پروپیلن با خاصیت افزایش مقاومت خمشی و کششی، ممانعت از ایجاد ترک های سطحی و عمقی در بتن می باشد.این محصول یکی دیگر از محصولات شرکت ساختمانی و مهندسی NSG برای ساخت قطعات پیش ساخته ، پاشش بتن بر روی سطوح انحنادار، ساخت بناهای مقاوم به ضربه و غیره استفاده می شود.

مشاوره رایگان با کارشناسان NSG
انواع ترک در سازه بتنی و سیمانی:
- تغییرات دمایی اکثرا باعث ترک افقی در فاصله سقف و دیوار میشود.
- گذشت زمان و تغییر شکل الاستیک ترک عمودی بر روی سنگ تراشی های ستونی ایجاد میکند.
- ترک بر اثر واکنش های شیمیایی که به دلیل عدم توجه به سولفات موجود در بتن حاصل میشود.
- ترک در پی یا فونداسیون سازه که بر اثر نشست آب باران به وجود می آید.
- ترک هایی که بر اثر گسترش فضای ساختمان شکل میگیرد.
- ترک مرکب که به دلیل رشد گیاهان و ریشه های آنها در دیواره ها و بخش های مختلف سازه به وجود می آیند.
- ترک های که در طبقات بالایی سازه ها و دیواره های حامل بار حاصل می شود.
- انبساط عضوهای درونی سازه نیز باعث به وجود آمدن ترک در سقف های بتنی می شود.
ترمیم ترک بتن و سیمان:
حفاری و تزریق
در روش حفاری و تزریق یک حفره در نزدیکی ترک ایجاد کرده و با استفاده از ملات گروت حفره را پر می کنیم. ملات گروت از افزایش ترک جلوگیری می کند. روش دیگر پر کردن حفره با تزریق ملات اپوکسی با آرماتور است. آرماتورها طول و اندازه از پیش تعیین شده ای دارند بوده و در طول ترک قرار میگیرند به طوری که مصالح لازم برای ترمیم را در داخل خود جای می دهد.
دوختن ترک ها
این شیوه بسیار ساده و مقاوم است به طوری که حفره ها در ابتدا و انتهای ترک حفاری میشوند و تعدادی شکل U مانند حاصل می شود. این حفره ها محکم بسته و ملات گروت یا اپوکسی در ابتدا و انتهای ترک تزریق می گردد. دوختن ترک ها برای تعمیر و عدم گسترش ترک ناشی از خمش در سازه های بتن استفاده می گردد.
تنیده کردن
اگر ترک ها در منطقه وسیعی نمایان شده باشند برای تعمیر و ترمیم ترک ها نمیتوان از روش بخیه کردن استفاده کرد به همین خاطر از روش تنیده کردن استفاده می کنیم این روش با دستگاه انکر با اتصال میلگرد کششی با تنش های از پیش محاسبه شده انجام شده و سپس مهار می شود. این روش را باید طوری انجام داد که باعث به وجود آمدن ترک های جدید نشود.